دوره گریم سینمایی

برای کار در صنعت فیلم و تلویزیون به‌عنوان گریمور اشتیاق دارید، اما نمی‌دانید چطور باید کار را آغاز کنید و در این مسیر پیش بروید. در پایان این دوره، فرآیند کارِ گریم سینمایی را یاد خواهید گرفت. این دوره همچنین می‌تواند برای بازیگران و اعضای صحنه مفید باشد و ارزش کار گریمورها را بهتر درک کنند.

این دوره شامل دروس ذیل است:

  • فیلمنامه. چطور فیلمنامه را برای کار چهره‌پردازی و آرایش مو تفکیک و تجزیه‌تحلیل کنیم و چرا
  • چطور شخصیت‌ها را خلق کنیم و روند تکاملی آنها را بسط دهیم
  • آزمایش آرایش و اهمیت‌ آن
  • کار در صحنه- انجام آرایش بر روی صحنۀ فیلمبرداری و ملزمات آن
  • حضور در صحنه در وضعیت آماده‌باش و انتظاراتی که از شما می‌رود
  • حفظ پیوستگی آرایش در طول فیلمبرداری و نقش دائمی ارجاعی
  • گریم جلوه‌های ویژه

شاید تاکنون متوجه نشده باشید، اما آرایش و گریم چهره و مو نقش اساسی‌ای در هر فیلم و برنامۀ تلویزیونی‌ای که می‌بینید دارد. برخی معتقدند که آرایشگران بااستعداد تنها برای تغییر ظاهر بازیگران- مثلاٌ استفاده از پروتز و کلاه‌گیس یا ایجاد چین‌وچروک- به کار گرفته می‌شوند، اما تیم چهره‌پردازی و گریم برای هر اثر سینمایی‌ای، صرف‌نظر از میزان ابتدایی‌بودن آرایش‌ بازیگران، حیاتی است.

اگر در صنعت جادویی فیلم‌سازی خود را در حوزۀ آرایشگری بااستعداد می‌دانید، و یا اگر به‌تازگی از مدرسۀ آرایشگری مدرک خود را دریافت کرده‌اید، مطالعه دربارۀ مسیر کاری گریم می‌تواند مفید باشد. کار به‌عنوان چهره‌پرداز فیلم به شما اجازه می‌دهد تا با بازیگران و کارگردانان مختلف همکاری کنید. همچنین می‌توانید از تخیل خود برای طراحی و به‌کاربردن ماسک، آرایش و سایر روش‌های اصلاح ظاهر بازیگران بهره بگیرید. می‌توانید طی مراحل مختلف به چهره‌پرداز یا گریمور حرفه‌ای سینما بدل شوید.

اما صبر کنید، این بدان معنا نیست که کار به‌عنوان گریمور سینما آسان است- حتی چهره‌پردازان مشهور سال‌ها تمرین و تعهد فراوان به‌خرج داده‌اند تا به موقعیت فعلی‌شان دست یابند. بنابراین، برای این‌که از همه چیز مطلع شوید، مسائلی که بایستی در قدم اول کار به‌عنوان گریمور سینما و فیلم بدانید را مطرح خواهیم کرد.

گریمور سینما کیست؟

گریمور سینما کسی است که بازیگران را در پشت صحنۀ فیلم آرایش می‌کند. او می‌تواند به فیلم‌سازان و نویسندگان در روایت داستان‌شان در طول فیلم کمک فراوانی کند. همچنین ممکن است با تیم تولید و فیلم‌ساز، همکاری نزدیکی داشته باشد، اما، بسته به فیلم و لوکیشن آن، زمان و برنامۀ کاری آنها ممکن است متفاوت باشد.

پیچیدگی و سبک استایل طراحی‌ها می‌تواند، بسته به فیلم و شخصیت‌های بازیگران، تغییر کند، اما گرمورهای ماهر می‌توانند چهره‌های متنوع زیادی در هر ژانر یا دورۀ تاریخی را بر روی بازیگران پیاده کنند. مو و آرایش چهره عموماً دو بخش جدا در پشت صحنۀ فیلم هستند، هر چند می‌توان آنها را در پروژه‌های فیلم‌سازی کوچک با یکدیگر ادغام کرد. این دو بخش با یکدیگر همکاری دارند و اغلب مرتبط هستند. در آثار سینمایی که چندان پرخرج و بزرگ نیستند، ممکن است از یک نفر هم برای آرایش چهره و هم آرایش مو استفاده شود، بنابراین اگر تازه شروع به کار کرده‌اید، مهارت در هر دو بخش می‌تواند مفید باشد.

گریمورهای سینما چه می‌کنند؟

وظایف گریمورهای فیلم ممکن است بسته به موقعیت‌شان متفاوت باشد. در بخش آرایش، چهار دسته‌بندی شغلی وجود دارد که فعالیت چهره‌پردازان را تعیین می‌کنند:

گریمور اصلی ارشد

گریمور اصلی تیم چهره‌پردازی را مدیریت و بر آن نظارت می‌کند. او برای بازیگران نقش اصلی و فرعی آرایش، مانند پروتز و آرایش جلوه‌های ویژه، طراحی می‌کند. همچنین از گریمورها می‌خواهد که این آرایش‌ها را بر روی بازیگران دیگر شبیه‌سازی کنند. در طول ساخت فیلم، گریمور اصلی آرایش روزانۀ بازیگر نقش اصلی را برعهده دارد و به اعضای تیم خود وظایفی محول می‌کند، درحالی‌که همواره بر تداوم و انسجام آرایش‌ها در طول صحنه‌های فیلم نیز نظارت دارد. همچنین، گریمور اصلی بر روی صحنه حاضر است تا بین برداشت‌های فیلمبرداری بر روی آرایش بازیگران روتوش و ترمیم جزئی انجام دهد.

گریمور

گریمورها برای بازیگران غیراصلی و کمکیِ فیلم آرایش انجام می‌دهد. گریمور اصلی بر کار آنها نظارت دارد و طراحی‌های اصلی آنها را انجام می‌دهد.

دستیار گریمور

دستیار گریمور به آنها در انجام آرایش بدن، مانند طراحی چهره یا هنر بدن کمک می‌کند. وظایف او ممکن است شامل آماده‌سازی کیت آرایش و سایر کارهای جزئی باشد. اگر کارگردان دستور فیلمبرداری مجدد دهد، دستیار گریمور ممکن است وظیفه داشته باشد از آرایش بازیگران عکس بگیرد تا در آرایش‌های بعدی طبق آن پیش بروند.

گریمور جلوه‌های ویژه

گریمور جلوه‌های ویژه زمانی به کار گرفته می‌شود که بازیگران بایستی به شکل زامبی یا ترسناک، پیر، کتک‌خورده، خونی‌ومالی یا عجیب‌غریب- به طور خلاصه هر آرایشی که خارج از توان گریمور معمولی است- درآیند. پروتز، تجهیزات، وسائل و سایر مواد آرایشی می‌توانند به کار روند تا چین‌وچروک‌ها، خراش‌ها، ویژگی‌های غیرعادی و سایر جلوه‌های ویژه را واقعی جلوه دهند.

کل تیم گریم در آرایشگاه‌های مخصوص کار می‌کند و برای اصلاح یا ترمیم جزئی در طول ساخت فیلم بر روی صحنه نیز حضور دارد.

نقش گریمور جلوه‌های ویژه چیست؟

تا حالا به این فکر کرده‌اید که چگونه آدم‌فضایی‌ها و سایر شخصیت‌ها در تلویزیون و فیلم‌ها به این سر و شکل درآمده‌اند؟ البته که نویسندگان و کارگردانان در کنار یکدیگر سعی می‌کنند ایدۀ این شخصیت‌ها را به واقعیت بدل کنند، اما هنرمندی که این چشم‌اندازِ مدنظرِ کارگردانان و نویسندگان را جان و  واقعیت می‌بخشد گریمور جلوه‌های ویژه است.

گریمور معمولی اغلب وظیفه دارد مطمئن شود که ظاهر همه در دوربین فیلمبرداری مناسب است. اما وقتی به جلوه‌های ویژه مانند زخم، خراش، خون مصنوعی یا زخم بازشده نیاز باشد، گریمور جلوه‌های ویژه وارد می‌شود. این نقاش‌ها می‌توانند صحنه‌هایی به‌یادماندنی با حضور موجودات فضایی یا سایر شخصیت‌ها با آرایش متمایز خلق کنند.

در کیت آرایشی گریمور جلوه‌های ویژه چه چیزهایی یافت می‌شود؟

گریمورهایی که در حوزۀ جلوه‌های ویژه فعالیت دارند از ابزار ذیل استفاده می‌کنند:

  • قلمو و براش‌های متنوع و طیف وسیعی از رنگ‌های خونی که می‌توانند هر پوستی را کبود و زخمی جلوه دهند
  • کلاه طاس و سایر اقلام از جنس لاتکس به‌عنوان جلوه‌های پروتزی
  • برخی چسب‌های خاص، مانند محلول صمغ عربی، برای چسباندن آیتم‌های مختلف به پوست بازیگران

چگونه گریم سینمایی یاد بگیرم ؟

در اینجا به چند قدم درجهت تبدیل‌شدن به گریمور سینما اشاره می‌کنیم:

1. در مدرسۀ آرایشگری ثبت‌نام کنید

برای کار به‌عنوان گریمور فیلم، شرکت در مدرسۀ آرایشگری ضروری نیست. اما با این کار نسبت به خدمات زیبایی مانند آرایش چهره، مدل مو، ناخن‌کاری یا لوسیون‌های مراقبت از پوست، درک عمیق‌تری پیدا خواهید کرد. همچنین می‌توانید به مطالعۀ قوانین، باکتری‌شناسی، بهداشت و تجارت مربوط به این حوزه نیز بپردازید. با شرکت در دوره گریم سینمایی مدرسه سان به این مهم دست پیدا می کنید.

2. مدرک بگیرید

پس از فراگیری اصول اولیۀ آرایشگری، بایستی در آزمون حرفه‌ای گریم شرکت کنید. در این قدم نسبت به اصول اساسی مانند ساختار صورت، چگونگی تفاوت ظاهر در افراد مختلف، واکنش پوست و بدن افراد در شرابط مختلف و غیره آشنایی بیشتری پیدا خواهید کرد. پیش از حرفه‌ای شدن در این حوزه، گریمور ماهر بایستی در دوره‌های مهارت‌های پایۀ بازیگری نیز شرکت کنند.

3. مهارت‌هایتان را تقویت کنید

پس از یادگیری اصول پایۀ آرایشگری، بایستی مهارت‌هایتان را تقویت کنید. در این قدم که در سطح متوسط قرار دارد، گریمورهای آینده مهارت‌ها و توانایی‌های خود را بهبود می‌بخشند و درعین‌حال آنچه از مدرسه یاد گرفته‌اند را به کار می‌گیرند.

4. تجربۀ عملی کسب کنید

برای کار در حوزه گریم سینمایی بایستی تجربۀ عملی در کنار آموزش‌هایتان داشته باشید. این قدم حیاتی است، به ویژه اگر می‌خواهید به استخدام شرکت‌های فیلم‌سازی درآیید. به‌علاوه، تجربۀ عملی باعث می‌شود درک بهتری از انتظارات و ترجیحات کارگردانان و کارفرمایان داشته باشد.

5. اصول پایۀ تولید فیلم را یاد بگیرید

از آنجایی که در حوزۀ فیلم‌سازی نیاز روزافزونی به گریم است، بایستی برخی توانایی‌ها و توقعات پایه‌ای در حوزۀ تولید فیلم را تقویت و درک کنید، ازجمله آمادگی و مدیریتِ شرایط در مواقعی که با شما تماس اضطراری برقرار می‌کنند. این قدم همچنین به شما کمک می‌کند استعدادهای نهان خود را کشف کنید و وظایفی که مایلید در آینده داشته باشید را انتخاب نمایید.

6. آلبوم نمونه کار بسازید

داشتن نمونه کار راهی عالی برای شناخته‌شدن در میان شرکت‌های فیلم‌سازی است. در این آلبوم کارتان شما بایستی ژانر فیلم‌هایی که مایلید در آنها کار کنید، مثلاً ترسناک، تراژدی، کمدی یا مهیج، را مشخص نمایید. پس از ایجاد نمونه کارهایتان که شامل تمام چهره‌هاییست که با ژانر فیلم‌های موردنظرتان همخوانی دارند، آن را برای کارگردان ارسال کنید تا شاید در فیلم بعدی شما را استخدام کند.

7. با افراد این حوزه ارتباط برقرار کنید

برای داشتن شغلی در حوزۀ فیلم‌سازی بایستی از اهمیت ارتباطات با دیگران آگاه باشید. در ابتدا، این کار به شما کمک خواهد کرد شبکۀ ارتباطی خود را ایجاد کنید و در چند شرکت فیلم‌سازی فعالیت داشته باشید. همچنین با این کار مهارت اجتماعی و تعاملی خود را بهبود خواهید داد و کار در شرایط حساس و زیر فشار زمانی را یاد خواهید گرفت.

گریمور از چه ابزاری در کیت آرایشی خود استفاده می‌کند؟

اگر می‌خواهید به‌عنوان گریمور در فیلمی کار کنید، بایستی ابزار و وسایل خود را داشته باشید. اکثر پروژه‌های فیلم‌سازی، به ویژه آنهایی که بودجۀ محدودی دارند و بزرگ نیستند، ابزار و وسایلی در اختیارتان نمی‌گذارند. بایستی اقلام ذیل را تهیه کنید:

  • قلمو و براش در اندازه‌های مختلف
  • طیف گسترده‌ای از کرم‌پودر برای پوست‌های مختلف
  • تاچ‌آپ ]لکه‌گیر یا کانسیلر[ و شاین ]براق‌کننده[ با پودر اچ‌دی تثبیت‌کنندۀ مات
  • یا هر وسیلۀ آرایشی موردنظر دیگر

وقتی وارد مدرسۀ آرایشگری می‌شوید و تجربه کسب می‌کنید، به‌تدریج یاد می‌گیرید که چه نوع آرایشی بر روی بازیگران پیاده کنید. بعدها زمانی که با شرکت‌های آرایشی مختلف آشنا شدید، کلکسیون و کیت مخصوص خودتان را جمع خواهید کرد.

گریمورهای سینما چه‌قدر پول درمی‌آورند؟

حد وسط حقوق گریمورهای صنعت فیلم‌سازی حدود 75000دلار در سال (در دنیا) است و این رقم از 37000دلار تا 124000دلار متغیر است. میزان دستمزد در ایران به مسائل مختلفی وابسته است.

ممکن است گریمور به‌عنوان کارمند حقوق‌بگیر برای مدتی، مثلاً چند ماه به طور پیوسته، در برنامۀ تلویزیونی‌ای کار کند. در این نوع شغل‌ها از کارگران اتحادیه‌ها نیز بهره می‌گیرند که باعث افزایش حقوق ساعتی‌شان می‌شود.

اما در اکثر مواقع، این شغل‌ها، حتی اگر ازطرف اتحادیه‌ها باشند، به‌صورت قراردادی انجام می‌گیرند. بنابراین بسته به این‌که ازطرف اتحادیه باشند یا خیر و همچنین براساس حوزۀ کارشان در فیلم، برنامۀ تلویزیونی، تبلیغات، تحریریه یا کار برای ستاره‌های سرشناس، حقوق روزانۀ گریمور می‌تواند بسیار متغیر باشد.

پیداکردن شغل به‌عنوان گریمور

احتمالاً در اوایل کار که به‌دنبال کسب تجربه هستید بایستی رایگان کار کنید. اما این نوع کار امتیازات زیادی به همراه خواهد داشت و برای قدم‌گذاشتن در مسیر حرفه‌ای و یادگیری چم‌وخم کار مفید است، به خصوص این‌که اعضای تیم انتظارات زیادی از شما نخواهند داشت.

وقتی به‌دنبال کار بی‌مزد برای ایجاد آلبوم نمونه‌کارتان هستید، فیلم‌های اینستاگرامی و گروه‌های مربوط به صحنه و فیلم‌سازی برای شروع عالی هستند. در آنجا می‌توانید منتظر بمانید تا کسی درخواست گریمور کند. از آن بهتر، می‌توانید خودتان پُست بگذارید و در آن خود و سبک کاری و نوع پروژه‌های موردنظرتان را معرفی کنید.

نمونۀ توضیح شغلی گریم سینمایی

به‌دنبال گریمور خلاقی برای آرایش بازیگران فیلمی هستیم. وظایف گریمور عبارتند از برقراری ارتباط با کارگردان و طراح لباس و طراحی اولیه آرایش بازیگران. همچنین بایستی بتوانید زمان تقریبی آماده‌شدن آرایش را تخمین بزنید و به بازیگران از پیش اطلاع دهید.

برای موفق‌شدن به‌عنوان گریمور سینما، بایستی خلاق باشید، از تجربه‌کردن ایده‌های جدید و کار با مواد آرایشی مختلف لذت ببرید و رنگ‌ها را به‌خوبی بشناسید. گریمور درجه یک سینما همچنین بایستی بتواند در ژانرها و دوره‌های تاریخی مختلف، طیف گسترده‌ای از چهره‌ها را بر روی بازیگران پیاده کند.

شرح وظایف

  • ملاقات با کارگردان، طراح لباس و آرایشگر مو برای کسب آگاهی نسبت به شخصیت بازیگران
  • طراحی اولیه و مقدماتی آرایش برای تمام بازیگران
  • درجریان‌قراردادن تیم تولید نسبت به ابزار و وسایل آرایشی موردنیاز
  • تخمین زمان آرایش برای هر بازیگر و درجریان‌گذاشتن کارگردان و بازیگران
  • انجام آرایش بادوام و حضور در صحنه درصورت نیاز به ترمیم جزئی
  • خلق جلوه‌های ویژه به کمک ماسک‌های لاتکس و پروتز
  • اطمینان از این‌که آرایش هر بازیگر در طول فیلم تغییر نخواهد کرد
  • کمک به بازیگران برای پاک‌کردن آرایش و پروتزهایشان در انتهای فیلمبرداری روز
  • نگهداری مناسب از ابزار و وسایل آرایشی
  • ضدعفونی‌کردن روزانۀ وسایل آرایشی

شرایط استخدام

  • داشتن مدرک کاردانی یا گذراندن دورۀ آرایشگری در مدرسه یا دانشکدۀ تخصصی. نه همه، اما در اکثر کشورها این مورد ضروری است.
  • جواز یا پروانۀ آرایشگری
  • تکمیل 1000 تا 2000 ساعت تمرین آرایشگری که 1 تا 2 سال به طول می‌انجامد
  • داشتن نمونه کار
  • مهارت‌ تعاملی بالا
  • توانایی مدیریت زمان
  • توجه به جزئیات و داشتن مهارت دستی
  • نیروی کافی برای سرپاماندن در طول روز

کلام آخر

آیا به آرایشگری علاقه دارید و می‌خواهید از این راه پول در بیاورید؟ آیا اعضای خانواده و دوستانتان از شما می‌خواهند آرایششان کنید چون به نظرشان در این کار استاد هستید؟ اگر پاسخ‌تان به این سؤالات مثبت بوده، پس همین الان بایستی در یک مدرسۀ آرایشگری حرفه‌ای ثبت نام کنید!

در این دورۀ آرایشگری حرفه‌ای برای فیلم و تلویزیون، آرایشگر حرفه‌ای که بیش از 15 سال در این حوزه تجربه دارد، شما را هدایت خواهد کرد. او پیش از شروع دوره، کارگاهی برپا می‌کند و به کارهای مقدماتی می‌پردازد و مشتریان آینده‌تان را بررسی می‌کند. در این دوره به نحوۀ انجام آرایش و چهره‌پردازی حرفه‌ای پرداخته می‌شود.

در این دوره هم با «تکنیک‌های تخصصی» و هم با بُعد تجاری کار برای موفق‌شدن در این حوزه آشنا خواهید شد.

گریمورهای سینما بر روی بازیگران آرایش هایی پیاده می‌کنند تا به شخصیت‌ها جان ببخشند. همچنین با کمک پروتز و ماسک، آرایش جلوه‌های ویژه نیز انجام می‌دهند. آنها ابتدا نگارۀ مقدماتی آرایش مدنظرشان را طراحی می‌کنند و مطمئن می‌شوند که این آرایش دوام خواهد داشت و در طول فیلم تغییر نخواهد کرد، و در آخر فیلمبرداری در آن روز، آن را پاک می‌کنند.

گرچه ممکن است راهی به داخل صنعت فیلم‌سازی وجود نداشته باشد، با کسب مهارت، تجربه و ارتباطات مؤثر در هر فرصت می‌توانید شهرت زیادی به‌دست بیاورید. هر چه بیشتر به‌عنوان گریمور سینما کار کنید، نیازتان به جستجوی فعالانه برای شغل نیز کمتر خواهد شد. گرچه در نگاه اول ورود به کار گریم سینمایی ممکن است چالش‌برانگیز به نظر برسد، اما فراموش نکنید که با گسترش دایرۀ ارتباطاتتان، این کار راحتتر خواهد شد. 

سعی کنید با گریم ارتباط برقرار کنید که به شما اجازه ‌دهد در کنارش باشید و او را همراهی کنید. اگر بتوانید به‌عنوان دستیار یا کارآموز کار کنید که دیگر فبها! در ابتدای راه، کارکردن تحت نظارت فردی ماهر می‌تواند فرصتی بسیار مغتنم باشد.